Skip to content
Trang chủ » Cellen vastzetten in Excel tijdens het scrollen: Zo doe je dat!

Cellen vastzetten in Excel tijdens het scrollen: Zo doe je dat!

Rijen en-of kolommen vastzetten (blokkeren) in Excel 2016

cellen vastzetten excel scrollen

Wat betekent ‘cellen vastzetten’ en waarom zou je dat doen in Excel?

Het vastzetten van cellen in Excel is een handige functie die het mogelijk maakt om bepaalde rijen, kolommen of cellen op hun plaats te houden terwijl je door een werkblad navigeert. Dit is vooral handig wanneer je werkt met grote hoeveelheden gegevens, zoals bij het invoeren van financiële gegevens of het maken van een factuur. Door het vastzetten van cellen blijft je overzicht behouden en kan je gemakkelijker door je document navigeren.

Het vastzetten van regels en kolommen in Excel

Het vastzetten van regels en kolommen in Excel is vrij eenvoudig en kan je helpen om de gegevens op het werkblad overzichtelijker te maken. Om een rij vast te zetten, moet je eerst de rij selecteren die je wilt vastzetten. Ga vervolgens naar ‘Beeld’ in de menubalk en klik op ‘Venster’ en ‘Rij vastzetten’.

Om een kolom vast te zetten selecteer je de kolom die je wilt vastzetten en klik je op ‘Beeld’, ‘Venster’ en vervolgens op ‘Kolom vastzetten’.

Je zult merken dat wanneer je door het werkblad scrolt, de rijen of kolommen die je hebt vastgezet, op hun plaats blijven terwijl de andere rijen of kolommen bewegen. Dit maakt het gemakkelijker om de gegevens op het werkblad te bekijken.

Het vastzetten van meerdere rijen of kolommen tegelijk in Excel

Als je meerdere rijen of kolommen wilt vastzetten in Excel, kan je dit doen door de cellen te selecteren die je wilt vastzetten. Ga naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en klik op ‘Rijen en kolommen vastzetten’.

Als je meerdere rijen of kolommen wilt vastzetten die niet naast elkaar staan, selecteer je de eerste rij of kolom die je wilt vastzetten en verschuif je de cursor naar de laatste rij of kolom die je wilt vastzetten terwijl je de ‘Shift’-toets ingedrukt houdt. Klik vervolgens op ‘Beeld’, ‘Venster’ en ‘Rijen en kolommen vastzetten’.

Het vastzetten van cellen op een andere positie dan de linkerbovenhoek van het scherm

Als je cellen op een andere positie dan de linkerbovenhoek van het scherm wilt vastzetten, kan je dit doen met behulp van de ‘Cel vastzetten’ functie. Om een cel vast te zetten, selecteer je de cel die je wilt vastzetten en ga je naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en klik je op ‘Cel vastzetten’.

Als je meer dan één cel wilt vastzetten, selecteer dan de cellen die je wilt vastzetten en ga vervolgens naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en ‘Rijen en kolommen vastzetten’.

Het vastzetten van cellen op meerdere werkbladen tegelijk in Excel

Als je cellen op meerdere werkbladen wilt vastzetten in Excel, moet je eerst alle werkbladen selecteren waarop je de cellen wilt vastzetten. Doe dit door op de ‘Ctrl’-toets te drukken en tegelijkertijd op de werkbladen te klikken die je wilt selecteren.

Ga vervolgens naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en ‘Cel vastzetten’. Hiermee zullen de geselecteerde cellen op elk werkblad worden vastgezet.

Alternatieve methoden voor het vastzetten van cellen in Excel, zoals het splitsen van vensters of het gebruiken van de ‘volgvenster’-functie

Het vastzetten van cellen in Excel kan ook op andere manieren worden bereikt. Een veelgebruikte methode is het splitsen van vensters, waarmee je een werkblad in tweeën kunt splitsen en beide delen kunt afzonderlijk kan scrollen. Om een werkblad te splitsen, selecteer je eerst de cel waar je wilt splitsen. Ga vervolgens naar ‘Beeld’ en klik op ‘Splitsen’.

Een andere methode is om de ‘Volgvenster’-functie te gebruiken. Hiermee kan je door de Excel-werkbladen navigeren, terwijl de titel-regels en kolommen op hun plaats blijven. Dit is vooral handig wanneer je werkt met een groot aantal gegevens en je constant door het werkblad moet navigeren. Om de ‘Volgvenster’-functie te gebruiken, selecteer je de cel waaruit je begint te scrollen en ga je naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en ‘Volgvenster’.

FAQs:

1. Welke versie van Excel moet ik hebben om cellen te kunnen vastzetten?

Elke versie van Excel heeft de mogelijkheid om cellen vast te zetten, dus het is niet afhankelijk van de versie.

2. Kan ik meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd vastzetten?

Ja, je kunt meerdere rijen en kolommen tegelijk vastzetten door de cellen te selecteren die je wilt vastzetten en vervolgens naar ‘Beeld’, ‘Venster’ te gaan en op ‘Rijen en kolommen vastzetten’ te klikken.

3. Kan ik cellen op meerdere werkbladen tegelijkertijd vastzetten?

Ja, je kunt cellen op meerdere werkbladen tegelijkertijd vastzetten door de werkbladen te selecteren waarop je de cellen wilt vastzetten, naar ‘Beeld’, ‘Venster’ te gaan en op ‘Cel vastzetten’ te klikken.

4. Hoe kan ik cellen vastzetten op een andere positie dan de linkerbovenhoek van het scherm?

Om cellen op een andere positie dan de linkerbovenhoek van het scherm vast te zetten, selecteer je de cel die je wilt vastzetten en ga je naar ‘Beeld’, ‘Venster’ en ‘Cel vastzetten’.

5. Kun je het vastzetten van cellen ongedaan maken?

Ja, dit kan je doen door naar ‘Beeld’, ‘Venster’ te gaan en op ‘Rijen en kolommen niet meer vastzetten’ te klikken of bij ‘Cel vastzetten’ op ‘Cel niet meer vastzetten’ te klikken.

Keywords searched by users: cellen vastzetten excel scrollen meerdere rijen vastzetten excel, eerste kolom vastzetten excel, kolom en rij vastzetten excel, excel rijen vastzetten voor sorteren, kolom vastzetten excel mac, rij vastzetten excel engels, cel vastzetten excel formule, deelvensters blokkeren excel

Categories: Top 60 cellen vastzetten excel scrollen

Rijen en-of kolommen vastzetten (blokkeren) in Excel 2016

Hoe cellen vastzetten?

Hoe cellen vastzetten?

Cellen zijn de bouwstenen van alle levende organismen. Ze zijn het fundamentele niveau van structuur en functie in ons lichaam en spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Een van de belangrijkste eigenschappen van cellen is hun vermogen om zich aan elkaar te hechten. Dit hechtingsproces is van vitaal belang voor de normale functie van weefsels en organen, evenals voor de preventie en behandeling van ziekten. In dit artikel gaan we dieper in op hoe cellen zich vastzetten en wat de gevolgen zijn als dit proces niet goed verloopt.

Wat is celadhesie en waarom is het belangrijk?

Celadhesie verwijst naar het vermogen van cellen om zich aan elkaar of aan het omringende matrixmateriaal te hechten. Dit proces wordt gereguleerd door adhesiemoleculen, die zich op het oppervlak van de cel bevinden. Adhesiemoleculen werken als bindmiddelen die cellen samen houden en zorgen voor een stabiele weefsel- en orgaanstructuur. Deze moleculen zijn ook essentieel voor het onderhouden van de communicatie tussen cellen en voor het reguleren van celgroei, differentiatie en migratie.

Wanneer cellen niet goed aan elkaar hechten, kan dit leiden tot verschillende ziekten. In sommige gevallen kan dit de groei van een tumor bevorderen doordat kankercellen niet aan elkaar blijven kleven en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. In andere gevallen kan het leiden tot auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt omdat deze niet goed aan elkaar hechten. Celadhesie is dus cruciaal voor het behoud van onze gezondheid.

Hoe hechten cellen zich aan elkaar?

Er zijn verschillende mechanismen die cellen gebruiken om zich aan elkaar te hechten. Een van de belangrijkste mechanismen is via de cellulaire juncties. Deze juncties zijn verbindingen tussen aangrenzende cellen die hen in staat stellen om samen te werken als een geheel. Er zijn drie soorten cellulaire juncties: strakke juncties, aanhechtingsjuncties en intercellulaire juncties.

Strakke juncties

Strakke juncties zijn de meest basale vorm van cellulaire juncties en bevinden zich voornamelijk in epitheelweefsel. Ze vormen een waterdichte barrière tussen cellen en spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de water- en ionenbalans van weefsels.

Aanhechtingsjuncties

Aanhechtingsjuncties zijn eiwitcomplexen die verantwoordelijk zijn voor het bevestigen van cellen aan elkaar. Deze juncties komen voor in veel verschillende celtypen, waaronder spiercellen, zenuwcellen en epitheelcellen. De meest bekende aanhechtingsmoleculen zijn de cadherines, die aanwezig zijn op het oppervlak van de cel. Door te binden aan andere cadherines op aangrenzende cellen, creëren ze een sterke hechting tussen de cellen.

Intercellulaire juncties

Intercellulaire juncties zijn complexe structuren die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van signalen tussen aangrenzende cellen. Ze bestaan uit verschillende soorten eiwitten, waaronder connexines, die gap junctions vormen. Deze juncties stellen cellen in staat om kleine moleculen en ionen met elkaar te delen, waardoor snelle communicatie tussen aangrenzende cellen mogelijk is. Intercellulaire juncties zijn vooral belangrijk voor de normale werking van zenuw- en spierweefsel.

FAQs

1. Kunnen cellen zich hechten aan niet-levende materialen?

Ja, cellen kunnen zich hechten aan niet-levende materialen zoals kunstmatige weefsels en implantaten. Dit proces wordt vaak gebruikt bij medische procedures, zoals weefselherstel en transplantatie.

2. Hoe kunnen onderzoekers cellen bestuderen die aan elkaar kleven?

Onderzoekers maken gebruik van verschillende technieken om celadhesie te bestuderen. Microscopie en celkweekexperimenten zijn twee veelgebruikte methoden. Microscopie stelt onderzoekers in staat om de morfologie van cellen te visualiseren en hun gedrag te monitoren, terwijl celkweekexperimenten het mogelijk maken om celadhesie te testen onder verschillende omstandigheden.

3. Wat gebeurt er als cellen niet goed aan elkaar hechten?

Als cellen niet goed aan elkaar hechten, kan dit leiden tot verschillende ziekten. In sommige gevallen kan dit de groei van tumoren bevorderen doordat kankercellen niet aan elkaar blijven kleven en zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam. In andere gevallen kan het leiden tot auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem gezonde cellen aanvalt omdat deze niet goed aan elkaar hechten.

4. Wat is het belang van celadhesie in weefselherstel?

Celadhesie speelt een cruciale rol in weefselherstel, omdat het de hechting van nieuwe cellen aan het beschadigde weefsel mogelijk maakt. Dit stelt het weefsel in staat om te worden gerepareerd en de normale functies te hervatten.

Conclusie

Celadhesie is een cruciaal proces dat ons lichaam gezond houdt. Het vermogen van cellen om aan elkaar te hechten is belangrijk voor de normale functie van weefsels en organen, en speelt een rol bij het voorkomen en behandelen van ziekten. Een goed begrip van celadhesie kan leiden tot nieuwe behandelingen voor ziekten en kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe materialen voor weefselherstel en transplantatie.

Hoe kan ik meerdere kolommen blokkeren Excel?

Excel is een populaire softwaretool die vaak wordt gebruikt om verschillende soorten gegevens bij te houden. Het heeft talrijke functies en programma-opties waarmee gebruikers hun gegevens snel kunnen ordenen en analyseren. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de gegevens in Excel te structureren en te organiseren. Soms is het belangrijk om meerdere kolommen te blokkeren om uw gegevens te beschermen en uw werkstroom te optimaliseren. In dit artikel zullen we bespreken hoe u meerdere kolommen in Excel kunt blokkeren en veelgestelde vragen beantwoorden.

Hoe kan ik meerdere kolommen blokkeren in Excel?

Er zijn verschillende manieren om meerdere kolommen in Excel te blokkeren, afhankelijk van wat je probeert te bereiken en welke versie van Excel je gebruikt. Hier zijn enkele opties om uit te kiezen:

Optie 1: Gebruik de “Range Lock” functie

De “Range Lock” functie is beschikbaar in Excel 2007 en latere versies en kan worden gebruikt om een ​​bereik van cellen te selecteren en te blokkeren. Hier zijn de stappen om deze functie te gebruiken:

1. Selecteer alle cellen die u wilt vergrendelen door te klikken op de bovenste linkerhoek (A1) en te slepen naar de onderste rechterhoek van het geselecteerde gebied.

2. Klik met de rechtermuisknop binnen het geselecteerde gebied en selecteer “Cellen opmaak” in het vervolgkeuzemenu.

3. Kies het tabblad “Beveiliging” en schakel het selectievakje “Vergrendeld” in.

4. Klik op “OK” om de instellingen op te slaan.

5. Ga nu naar het tabblad “Start” op het lint en klik op de knop “Cel opmaken”.

6. Kies het tabblad “Beveiliging” en klik op “Beveiligen blad”.

7. Schakel het selectievakje “Bewerken van objecten toestaan” uit en klik op “OK”.

Nu zijn alle geselecteerde cellen vergrendeld en beveiligd tegen bewerking.

Optie 2: Gebruik de “Formulebalk” functie

Als u een oudere versie van Excel gebruikt of als u de “Range Lock” functie niet wilt gebruiken, kunt u de “Formulebalk” optie gebruiken om bepaalde kolommen te vergrendelen. Hier zijn de stappen om deze functie te gebruiken:

1. Selecteer de kolommen die u wilt vergrendelen door op de koptekst van de kolom te klikken.

2. Klik met de rechtermuisknop binnen het geselecteerde gebied en selecteer “Formulebalk” in het vervolgkeuzemenu.

3. Kies het tabblad “Beveiliging” en schakel het selectievakje “Vergrendeld” in.

4. Klik op “OK” om de instellingen op te slaan.

5. Ga naar het tabblad “Start” op het lint en klik op de knop “Cel opmaken”.

6. Kies het tabblad “Beveiliging” en klik op “Beveiligen blad”.

7. Schakel het selectievakje “Bewerken van objecten toestaan” uit en klik op “OK”.

Nu zijn de geselecteerde kolommen vergrendeld en beveiligd tegen bewerking.

Optie 3: Pas de celvergrendeling aan

Als u wilt voorkomen dat gebruikers een bepaalde kolom of cel bewerken, kunt u de celvergrendeling aanpassen. Hier zijn de stappen om deze functie te gebruiken:

1. Klik met de rechtermuisknop op de cel die u wilt beschermen en selecteer “Cel opmaken” in het vervolgkeuzemenu.

2. Kies het tabblad “Beveiliging” en schakel het selectievakje “Vergrendelen” in.

3. Klik op “OK” om de instellingen op te slaan.

4. Ga naar het tabblad “Start” op het lint en klik op “Beveiligen blad”.

5. Schakel het selectievakje “Bewerken van objecten toestaan” uit en klik op “OK”.

Nu is de geselecteerde cel vergrendeld en niet bewerkbaar.

FAQs

Q: Kan ik een formule in een vergrendelde cel invoeren?
A: Ja, u kunt een formule invoeren in een vergrendelde cel, maar de cel zal nog steeds worden beschermd tegen bewerking.

Q: Kan ik meerdere kolommen tegelijk blokkeren?
A: Ja, u kunt meerdere kolommen in Excel blokkeren door de cellen te selecteren en de “Range Lock” of “Formulebalk” optie te gebruiken.

Q: Kan ik een specifiek gedeelte van een kolom vergrendelen?
A: Ja, u kunt een specifiek gedeelte van een kolom vergrendelen door alleen de cellen te selecteren die u wilt blokkeren en vervolgens de vergrendelingsoptie toe te passen.

Q: Kan ik vergrendelde cellen nog steeds kopiëren en plakken?
A: Ja, u kunt vergrendelde cellen nog steeds kopiëren en plakken, maar de vergrendelde cellen zullen nog steeds beschermd zijn tegen bewerking.

Q: Kan ik een wachtwoord instellen om de vergrendelingsoptie te beveiligen?
A: Ja, u kunt een wachtwoord instellen om de vergrendelingsoptie te beveiligen door naar het tabblad “Start” te gaan, op de knop “Beveiligen blad” te klikken en het selectievakje “Wachtwoord om op te heffen” in te schakelen. Voer het gewenste wachtwoord in en klik op “OK” om de instellingen op te slaan.

Conclusie

Het blokkeren van meerdere kolommen in Excel kan uw werkproces een stuk makkelijker maken en garanderen dat uw gegevens veilig en beschermd blijven. Met behulp van de bovengenoemde opties kunt u eenvoudig de cellen en kolommen selecteren die u wilt blokkeren en de bijbehorende opties gebruiken om het vergrendelen te activeren. Nu kunt u efficiënt werken aan uw Excel-werkblad en uw gegevens zonder zorgen bijhouden.

See more here: smartekvn.com

meerdere rijen vastzetten excel

Mogelijk heeft u wel eens gewerkt met grote gegevenssets in Microsoft Excel en heeft u gemerkt dat het soms lastig is om verschillende rijen tegelijk vast te zetten om ze te kunnen vergelijken en te analyseren. Het kan ook vervelend zijn als u grote hoeveelheden gegevens hebt en steeds moet scrollen om de rijen te kunnen blijven zien die u wilt analyseren. Gelukkig biedt Excel het handige hulpmiddel “Meerdere Rijen Vastzetten” om dit probleem op te lossen.

Meerdere Rijen vastzetten in Excel

Het vastzetten van meerdere rijen in Excel is een erg handige functie die ervoor zorgt dat u gemakkelijk door grote sets van gegevens kunt navigeren terwijl u de belangrijke informatie zichtbaar houdt. Het vastzetten van rijen is vooral nuttig in spreadsheets met een groot aantal rijen of gegevens.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om meerdere rijen vast te zetten in Excel:

1. Selecteer de eerste rij die u wilt vastzetten. Als u bijvoorbeeld wilt dat de eerste vier rijen in uw spreadsheet worden vastgezet, klikt u op de 4e rij en sleept u de muis omlaag om deze rijen te selecteren.

2. Klik vervolgens op het tabblad “Beeld” bovenaan in Excel. Hier vindt u de optie “Meerdere Rijen Vastzetten”.

3. Selecteer “Meerdere Rijen Vastzetten”. Er wordt nu een grijze horizontale lijn onder de rijen die u hebt geselecteerd weergegeven.

4. Scrol nu naar beneden om te zien of het vastzetten van de rijen correct is uitgevoerd. U zou de geselecteerde rijen nu moeten zien vastgehouden aan de bovenkant van het Excel-venster terwijl u door de rest van de gegevens navigeert.

Het is belangrijk op te merken dat deze handige functie alleen maar werkt als u de rijen boven de eerste geselecteerde rij leeg laat of als u de bovenkant van de sheet bereikt.

FAQs

Q. Hoe kan ik meerdere rijen vastzetten in Excel?
A. Om meerdere rijen vast te zetten in Excel, selecteert u de rijen die u wilt vastzetten, klikt u vervolgens op het tabblad “Beeld” bovenaan in Excel en selecteert u “Meerdere Rijen Vastzetten”.

Q. Hoe kan ik de vastgehouden rijen in Excel weer vrijgeven?
A. Om de rijen die u hebt vastgehouden weer vrij te geven in Excel, klikt u op het tabblad “Beeld”, en kiest u “Vastzetten -> Vastzetten Opheffen”.

Q. Is het mogelijk om meerdere kolommen vast te zetten in Excel?
A. Ja, Excel biedt ook de optie om meerdere kolommen vast te zetten.

Q. Blijven de rijen vastgezet als ik het Excel-bestand sluit en weer opnieuw open?
A. Nee, de rijen worden niet vastgehouden als u het Excel-bestand sluit en vervolgens weer opent.

Q. Werkt deze functie op alle versies van Excel?
A. Ja, deze functie werkt op alle versies van Excel.

Q. Kan ik meerdere rijen vastzetten na elkaar?
A. Ja, u kunt zo veel rijen vastzetten als u wilt door ze te selecteren en vervolgens op de knop “Meerdere Rijen Vastzetten” te klikken.

Q. Kan ik meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd vastzetten in Excel?
A. Ja, u kunt meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd vastzetten door zowel de rijen als de kolommen te selecteren en vervolgens de knop “Meerdere Rijen en Kolommen Vastzetten” te selecteren.

Q. Kan ik meerdere rijen vastzetten in een deel van het Excel-bestand?
A. Ja, u kunt meerdere rijen vastzetten in een selectie van het Excel-bestand. Selecteer simpelweg de specifieke cellen die u wilt vastzetten en klik op de knop “Meerdere Rijen Vastzetten”.

Q. Kan ik meerdere rijen vastzetten op een Mac in Excel?
A. Ja, deze functie werkt ook op een Mac in Excel.

Conclusie

Het vastzetten van meerdere rijen in Excel is een van de meest handige functies die Excel biedt. Het maakt het gemakkelijker om door grote gegevenssets te navigeren en de rijen die u wilt bekijken gemakkelijker zichtbaar te houden terwijl u door de rest van de gegevens bladert. Het is ook een eenvoudig proces dat gemakkelijk kan worden uitgevoerd met de optie “Meerdere Rijen Vastzetten” op het tabblad “Beeld”. Deze optie biedt bovendien dezelfde functionaliteit als de meer algemene “Vastzetten”-optie die beschikbaar is in hetzelfde menu op het tabblad “Beeld” in Excel.

eerste kolom vastzetten excel

Excel is een handige tool voor het bijhouden van gegevens en het uitvoeren van analyses. Het kan echter ook behoorlijk frustrerend zijn wanneer je een groot werkblad hebt en je naar beneden scrolt en de eerste kolom niet meer ziet. Dit is waar het vastzetten van de eerste kolom in Excel van pas kan komen. In dit artikel zullen we de verschillende manieren bespreken waarop je de eerste kolom kunt vastzetten en hoe dit je werk kan vereenvoudigen.

Het vastzetten van de eerste kolom kan erg handig zijn als je een groot werkblad hebt met veel kolommen. Het zorgt ervoor dat de eerste kolom, waarin over het algemeen de belangrijkste informatie is opgenomen, zichtbaar blijft terwijl je naar beneden of naar rechts scrollt. Dit maakt het gemakkelijker om gegevens te bekijken en te analyseren zonder steeds terug te moeten gaan naar de eerste kolom.

Er zijn verschillende manieren om de eerste kolom vast te zetten in Excel. Laten we ze één voor één bespreken.

Eerste kolom vastzetten met de functie ‘Bevriezen’

De eerste methode is de functie ‘Bevriezen’ die beschikbaar is in Excel. Om dit te doen, selecteer je de cel rechts en onder de eerste kolom die je wilt vastzetten. Klik vervolgens op “Beeld” in het menu en selecteer “Bevriezen” en vervolgens “Eerste kolom”. De eerste kolom wordt nu vastgezet en blijft zichtbaar terwijl je naar rechts of naar beneden scrolt.

Door deze methode toe te passen zal de eerste kolom altijd zichtbaar blijven terwijl je naar rechts of naar beneden scrollt. Het nadeel is dat je de eerste kolom niet horizontaal kunt verschuiven. Als je dat toch doet, worden de gegevens in de eerste kolom verborgen. Om dit te verhelpen, moet je de ‘bevriezing’ ongedaan maken en opnieuw instellen als de eerste kolom opnieuw moet worden vastgezet.

Eerste kolom vastzetten met de functie ‘Blokkeren’

Een andere methode om de eerste kolom vast te zetten is de functie “Blokkeren”. Deze methode vergrendelt niet alleen de eerste kolom, maar ook de eerste rij (waar vaak de kopjes staan), zodat deze altijd zichtbaar blijven, zelfs wanneer je door het werkblad scrolt.

Om deze functie te activeren, klik je op “Beeld” in het menu en selecteer je “Blokkeren”. Vervolgens selecteer je de cel rechts en beneden van de rij en kolom die je wilt vastzetten.

Het voordeel van deze methode is dat je de gegrendelde rijen en kolommen zowel horizontaal als verticaal kunt verschuiven zonder dat deze worden verborgen. Dit maakt het gemakkelijk om door grote werkbladen te scrollen, zelfs als je meerdere rijen en kolommen vastzet.

Eerste kolom en andere kolommen vastzetten

Soms is het handig om niet alleen de eerste kolom te vergrendelen, maar ook meerdere kolommen. Deze kolommen bevatten bijvoorbeeld belangrijke informatie die je wilt blijven zien terwijl je door het werkblad scrollt.

Om meerdere kolommen vast te zetten, selecteer je de cel rechts en beneden van de kolommen die je wilt vergrendelen en vervolgens selecteer je “Beeld” in het menu en kies je “Bevriezen”. In dit geval kies je nu “Venster insluiten” en selecteer je de kolommen die je wilt vastzetten.

Eerste kolom vastzetten met een formule

Een andere manier om de eerste kolom vast te zetten is door een formule te gebruiken. Deze methode is handiger als je de eerste kolom alleen wilt vastzetten als bepaalde voorwaarden zijn voldaan.

Om dit te doen, typ je de formule “=VAST($A:$A) in de bovenste rij van de tweede kolom en sleep je deze formule vervolgens naar beneden. Hiermee wordt de eerste kolom vergrendeld op basis van de voorwaarden die je hebt ingesteld.

FAQ’s

Hieronder staan de antwoorden op de veelgestelde vragen over het vastzetten van de eerste kolom in Excel:

1. Kan ik de eerste kolom vastzetten op bestaande Excel-bestanden?

Ja, je kunt de eerste kolom op elk moment vastzetten, zelfs op bestaande Excel-bestanden. Klik op “Beeld” in het menu en selecteer “Bevriezen” en “Eerste kolom” of “Blokkeren” om de eerste kolom te vergrendelen.

2. Wat gebeurt er als ik de eerste kolom verschuif na het vastzetten?

Wanneer je de eerste kolom verschuift nadat je deze hebt vastgezet, worden de gegevens in de eerste kolom verborgen. Als je zeker weet dat je de kolom moet verschuiven, kun je het beste de functie “Bevriezen” of “Blokkeren” ongedaan maken en vervolgens opnieuw instellen nadat de kolom is verplaatst.

3. Kan ik meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd vastzetten?

Ja, je kunt meerdere rijen en kolommen tegelijkertijd vastzetten met de functie “Bevriezen” of “Blokkeren”. Selecteer de cel linksboven het gebied dat je wilt vastzetten en selecteer vervolgens “Bevriezen” of “Blokkeren” in het menu.

Conclusie

Het vastzetten van de eerste kolom in Excel is een handige methode om belangrijke informatie zichtbaar te houden terwijl je door het werkblad scrolt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je behoeften. Of je nu kiest voor de functie “Bevriezen”, “Blokkeren” of een formule gebruikt, het is een geweldige manier om efficiënt te werken met grote werkbladen in Excel. Hopelijk heb je genoeg informatie en uitleg gekregen over de eerste kolom vastzetten om het zelf uit te proberen en te zien of het je werk verbetert.

kolom en rij vastzetten excel

Kolom en Rij Vastzetten in Excel: alles wat je moet weten

Als je Excel regelmatig gebruikt, dan weet je hoe handig het kan zijn om bepaalde kolommen of rijen vast te zetten. Dit is vooral handig als je verschillende gegevens invoert en deze wilt vergelijken met andere gegevens in dezelfde sheet.

Het vastzetten van kolommen en rijen in Excel is ook handig als je langere tabellen hebt waarin je doorheen scrolt, omdat je zo de kolommen en rijen die altijd belangrijk zijn, kunt vastzetten terwijl je de rest van de tabel doorbladert.

Als je meer wilt weten over hoe je kolommen en rijen in Excel kunt vastzetten, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp en zullen we ook enkele veelgestelde vragen over dit onderwerp beantwoorden.

Hoe kan ik kolommen vastzetten in Excel?

Kolommen vastzetten in Excel is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

1. Klik op de kolom die je wilt vastzetten en ga naar het tabblad ‘Beeld’.

2. Klik op ‘Venster’ in de groep ‘Bevriezen’. Vervolgens kun je klikken op ‘Venstersplitsen’ of ‘Bovenste rij of eerste kolom’.

3. Selecteer het vakje om de kolommen vast te zetten. Excel zal alles links van de geselecteerde kolom vastzetten.

Als je de rijen boven de geselecteerde kolom wilt vastzetten, klik dan op ‘Bovenste rij of eerste kolom’ in plaats van ‘Venstersplitsen’ in stap 2.

Hoe kan ik rijen vastzetten in Excel?

Als je rijen wilt vastzetten in Excel is het proces vrijwel hetzelfde als het vastzetten van kolommen. Volg deze stappen om rijen in Excel vast te zetten:

1. Klik op de rij die je wilt vastzetten en ga naar het tabblad ‘Beeld’.

2. Klik op ‘Venster’ in de groep ‘Bevriezen’. Vervolgens kun je klikken op ‘Venstersplitsen’ of ‘Bovenste rij of eerste kolom’.

3. Selecteer het vakje om de rijen vast te zetten. Excel zal alles boven de geselecteerde rij vastzetten.

Als je de kolommen naast de geselecteerde rij wilt vastzetten, klik dan op ‘Venstersplitsen’ in plaats van ‘Bovenste rij of eerste kolom’ in stap 2.

Hoe kan ik zowel kolommen als rijen vastzetten in Excel?

Als je zowel kolommen als rijen in Excel wilt vastzetten, kun je dit doen met dezelfde stappen als hierboven beschreven. Klik gewoon op de cel waar de kolom en de rij elkaar kruisen en volg de stappen zoals hierboven beschreven.

Kan ik gesplitste vensters verslepen in Excel?

Ja, je kunt gesplitste vensters in Excel verslepen, zodat je het gedeelte van de sheet dat je wilt bekijken, nauwkeuriger kunt aanpassen. Dit doe je door de splitsing te selecteren en deze te verslepen naar de gewenste locatie.

Kan ik de standaard rij vastzetten in Excel wijzigen?

Ja, je kunt de standaard rij die in Excel vastgezet wordt wijzigen. Volg gewoon deze stappen:

1. Klik op het tabblad ‘Bestand’ en ga naar ‘Opties’.

2. Klik op ‘Geavanceerd’ en scrol vervolgens naar beneden naar ‘Instellingen voor werkmappen’.

3. Zoek het vakje ‘Rijen boven aan venster bevriezen’ en selecteer het aantal rijen dat je standaard wilt vastzetten.

4. Klik op ‘OK’ en sluit het venster.

Vanaf nu heeft Excel de gewenste rij standaard vastgezet.

Kunnen vastgezette rijen en kolommen worden verborgen in Excel?

Ja, vastgezette rijen en kolommen in Excel kunnen worden verborgen. Volg gewoon deze stappen:

1. Klik op de vastgezette kolom of rij die je wilt verbergen.

2. Klik met de rechtermuisknop op de kolom of rij en selecteer ‘Verbergen’.

3. De rij of kolom zal nu verborgen zijn.

Je kunt verborgen rijen of kolommen zichtbaar maken door de rechterrand van de omliggende rij of kolom te selecteren en vervolgens te klikken op ‘Zichtbaar maken’.

Waarom zou ik kolommen of rijen moeten vastzetten in Excel?

Het vastzetten van kolommen of rijen in Excel is handig om meerdere redenen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen kolommen of rijen vastzetten in Excel:

– Vergelijking: Kolommen of rijen vastzetten in Excel kan het gemakkelijker maken om gegevens te vergelijken en trends te ontdekken. Dit is nuttig bij het analyseren van verkoopgegevens, financiële gegevens en andere soorten bedrijfsgegevens.

– Navigatie: Het vastzetten van rijen of kolommen in Excel kan het navigeren in lange tabellen gemakkelijker maken. Als je door een tabel bladert, blijven de belangrijke kolommen of rijen zichtbaar, zodat je de gegevens eenvoudig kunt volgen.

– Presentatie: Het vastzetten van kolommen of rijen in Excel kan ook nuttig zijn voor presentaties. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde informatie vastzetten terwijl je een presentatie geeft, zodat het publiek zich kan concentreren op de belangrijkste details.

– Efficiëntie: Het vastzetten van kolommen of rijen in Excel kan ook bijdragen aan de efficiëntie van je werk. Als je regelmatig met dezelfde gegevens werkt, kan het vastzetten van bepaalde rijen of kolommen ervoor zorgen dat je minder tijd kwijt bent aan zoeken naar de juiste informatie.

Kolom en Rij vastzetten in Excel: een handige functie

Het vastzetten van kolommen of rijen in Excel biedt veelvoordelen en is dan ook een handige functie voor iedere gebruiker. Met slechts een paar klikken kun je bepalen welke kolommen of rijen je wilt vastzetten, waardoor je efficiënter kunt werken en presentaties gemakkelijker kunt geven. Hopelijk hebben deze tips en tricks je geholpen om Excel nog efficiënter te gebruiken.

Images related to the topic cellen vastzetten excel scrollen

Rijen en-of kolommen vastzetten (blokkeren) in Excel 2016
Rijen en-of kolommen vastzetten (blokkeren) in Excel 2016

Article link: cellen vastzetten excel scrollen.

Learn more about the topic cellen vastzetten excel scrollen.

See more: https://smartekvn.com/category/blognl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *