Skip to content
Trang chủ » Carel van Manderstraat Leeuwarden – Ontdek de verborgen parel van de stad!

Carel van Manderstraat Leeuwarden – Ontdek de verborgen parel van de stad!

Arnoud Sturing | Een koninklijke wet | 07-05-2023

carel van manderstraat leeuwarden

Overzicht van Carel van Manderstraat in Leeuwarden

Carel van Manderstraat is een van de vele straten in de wijk Achter de Hoven in Leeuwarden. Deze straat is genoemd naar de bekende schilder en schrijver Carel van Mander (1548-1606), die oorspronkelijk uit Kortrijk, Vlaanderen kwam. Van Mander was een productieve schilder en schrijver van zijn tijd en kwam later tevens bekend te staan als biograaf van Hollandse en Vlaamse kunstenaars.

Carel van Manderstraat ligt in het westelijke deel van Leeuwarden en is bereikbaar per auto of openbaar vervoer. De straat heeft een levendige sfeer met tal van voorzieningen en winkels in de buurt. In dit artikel kijken we naar de geschiedenis, betekenis en bezienswaardigheden van Carel van Manderstraat in Leeuwarden.

1. Geschiedenis en betekenis van de naam Carel van Manderstraat

De naam van de straat is afgeleid van een van de bekendste Nederlandse schilders en schrijvers uit de 17e eeuw, Carel van Mander. Van Mander wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers en biografen van kunstenaars uit de Renaissance. Hij werd geboren in Kortrijk in Vlaanderen en reisde later af naar Italië, waar hij studeerde en werkte. Als schilder stond hij bekend om zijn portretten en landschappen die hij vaak met een realistische stijl afbeeldde.

In 1573 verhuisde van Mander vanuit Haarlem naar Amsterdam, waar hij de rest van zijn leven zou doorbrengen. Van Mander heeft voornamelijk geschreven over kunst en kunstenaars. In zijn beroemde boek “Het Schilder-Boeck” uit 1604 schreef van Mander over kunsttechnieken en omschreef hij het werk van 12e-eeuwse Vlaamse schilders.

2. Ligging en bereikbaarheid van Carel van Manderstraat in Leeuwarden

Carel van Manderstraat is gelegen in de wijk Achter de Hoven in Leeuwarden, in het westelijke deel van de stad. De straat is bereikbaar per auto en openbaar vervoer. In de buurt zijn er tal van winkels en voorzieningen zoals een supermarkt, slagerij, bloemenwinkel en apotheek. Het dichtstbijzijnde treinstation is Leeuwarden, op ongeveer 2,5 kilometer afstand. De dichtstbijzijnde bushalte is aan de Joost Wiersmastrjitte.

3. Kenmerken van de huizen en bebouwing in de Carel van Manderstraat

Carel van Manderstraat bevat voornamelijk rijtjeshuizen, die dateren uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De huizen hebben meestal twee of drie verdiepingen en beschikken over een kleine voortuin. De stijl van de huizen varieert van traditioneel tot modern en er zijn veel verschillende kleuren en ontwerpen te vinden. De huizen zijn relatief ruim opgezet, wat betekent dat er veel licht en lucht in de huizen binnenkomt.

De straat heeft een gemeenschappelijke speeltuin voor kinderen en er zijn enkele groenstroken aanwezig. Dit maakt de straat aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar een ruime woning op een rustige locatie.

4. Voorzieningen en winkels in de buurt van de Carel van Manderstraat

In de buurt van Carel van Manderstraat zijn er tal van voorzieningen en winkels. Op ongeveer 10 minuten lopen van de straat bevindt zich een grote supermarkt, waar men alle dagelijkse boodschappen kan doen. Ook zijn er tal van kleine supermarkten en buurtwinkels in de omgeving te vinden. Er zijn diverse restaurants, waaronder een Chinees restaurant, Italiaans restaurant en een snackbar, in de omgeving.

Op vrijdag is er in de wijk een markt waar men kan genieten van verse vis, groenten en fruit. Verder zijn er een slagerij, bakkerij, kaaswinkel, en drogist in de omgeving te vinden.

5. Sociale aspecten van het leven in de Carel van Manderstraat

Carel van Manderstraat in Leeuwarden is een straat die wordt bewoond door mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en etnische achtergronden. Voor kinderen is er een speeltuin en voor ouderen is er een gemeenschappelijke tuin, waar men kan ontspannen en genieten van het buitenleven.

De sociale aspecten van het leven in Carel van Manderstraat zijn voornamelijk gebaseerd op de gemeenschapszin en de onderlinge betrokkenheid bij elkaar. Dit zorgt voor een veilige, vriendelijke en gezellige buurt waar mensen zich thuis en op hun gemak voelen.

6. Recreatie en groene ruimtes in de omgeving van de Carel van Manderstraat

In de omgeving rondom Carel van Manderstraat zijn er diverse recreatie- en groene ruimtes te vinden. Zo is er het Van Hall Larenstein Park, gelegen aan de overkant van het water, waar men kan genieten van mooie wandelingen en rustgevende activiteiten. In het park staan veel bomen en er is een kleine vijver.

Ook zijn er diverse sportfaciliteiten in de omgeving te vinden, waaronder een voetbalveld, tennisbaan, basketbalveld en een fitnesscentrum. Verder is er het Leeuwarder Bos, gelegen op ongeveer 20 minuten fietsafstand van Carel van Manderstraat, waar men kan genieten van natuurlijke schoonheid en lokale fauna.

7. Toekomstige ontwikkelingen en renovaties in de Carel van Manderstraat

Er zijn momenteel geen bekende ontwikkelingen of renovaties die gepland staan in Carel van Manderstraat in Leeuwarden. De straat blijft dus waar hij nu is, een levendige buurt waar mensen op een rustige manier kunnen leven en genieten van de voordelen van een veilige gemeenschap.

FAQs

1. Wat is Carel van Manderstraat in Leeuwarden?
Carel van Manderstraat is een straat in de wijk Achter de Hoven in Leeuwarden.

2. Wat is de geschiedenis van Carel van Manderstraat?
De straat is vernoemd naar de beroemde schilder en schrijver Carel van Mander, die leefde in de 17e eeuw.

3. Welke faciliteiten en voorzieningen zijn er in de buurt van de straat?
In de omgeving zijn er tal van winkels en voorzieningen, waaronder een supermarkt, slagerij en bakkerij.

4. Wat zijn de sociale aspecten van het leven in Carel van Manderstraat?
De mensen die in Carel van Manderstraat wonen, hebben een gemeenschapszin en onderlinge betrokkenheid bij elkaar wat voor een gezellige en vriendelijke buurt zorgt.

5. Zijn er groene ruimtes en recreatiegebieden in de buurt van Carel van Manderstraat?
Ja, het Van Hall Larenstein Park en Leeuwarder Bos zijn de populairste groene ruimtes van deze buurt en er zijn diverse sportfaciliteiten in de omgeving te vinden.

6. Zijn er plannen om Carel van Manderstraat te renoveren?
Momenteel zijn er geen plannen om ervoor te zorgen dat straat te renoveren.

Keywords searched by users: carel van manderstraat leeuwarden

Categories: Top 67 carel van manderstraat leeuwarden

Arnoud Sturing | Een koninklijke wet | 07-05-2023

See more here: smartekvn.com

Images related to the topic carel van manderstraat leeuwarden

Arnoud Sturing | Een koninklijke wet | 07-05-2023
Arnoud Sturing | Een koninklijke wet | 07-05-2023

Article link: carel van manderstraat leeuwarden.

Learn more about the topic carel van manderstraat leeuwarden.

See more: https://smartekvn.com/category/blognl blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *